Czy są wśród Was koneserzy kawy? Ja kawę uwielbiam, dlatego też z radością dzielę się z Wami informacjami znalezionymi na temat właściwości zdrowotnych zielonej kawy. Ma ogromne właściwości przeciwutleniające, które docenili Polscy zielarze. Pora na nas.
Właściwości prozdrowotne zielonej kawy
Nasilenie się chorób cywilizacyjnych zwróciło zainteresowanie nauki naturalnymi przeciwutleniaczami występującymi w materiałach roślinnych. Dokładna analiza zawartości antyoksydantów wykazała, że jednym z najlepszych źródeł substancji antyoksydacyjnych jest kawa.
Naturalne ziarna kawowe są bogatym źródłem substancji fenolowych, uważanych za jedne z najsilniejszych wychwytywaczy rodników tlenowych. Wśród ważnych polifenoli występujących w kawie należy wymienić kwas chlorogenowy. Aktualnie istnieje ogromna literatura naukowa wskazująca, że picie kawy ma ochronne działanie przed nowotworami piersi, jelita grubego, prostaty, jajników, wątroby, trzustki i nerek [Nkondjock 2009].
Kawa jest głównym źródłem kofeiny, która może działać jako supresor nowotworów, a także dwóch di terpenów, kafestolu i kawealu, które wywołują efekt porównywalny z przeciwnowotworowym działaniem enzymów II fazy zaangażowanych w detoksyfikację karcinogenów. Jak podano wcześniej, kawa jest także ważnym źródłem polifenoli, w tym fitoestrogenów ligninowych i flawonoidów, a w piśmiennictwie dobrze udowodniono, że polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Wspomaganie odchudzania
9.04.2013 r Joe Vinson Ph D z University of Scranton opublikował pierwsze dowody na odchudzające właściwości kwasu chlorogenowego zawartego w niepalonych ziarnach kawy zielonej.
Połączenie naturalnie występującego w kawie kwasu chlorogenowego i kofeiny jest jedynym i niepowtarzalnym czynnikiem, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przez co kawa zielona stała się niezwykle skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie.
Bezwzględnym warunkiem stosowania kawy zielonej jest wykorzystanie tylko mytych odmian ziaren kawy gatunku arabika o wysokiej jakości, co gwarantuje, że tylko zdrowe bez defektów i właściwie przerobione ziarno ma najwyższą zawartość substancji biologicznie czynnych.
Witaminy i minerały
Zielona kawa zawiera kilka witamin, włączając witaminę B1(tiamina), B2 (ryboflawina), kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, witaminę B12 (kobalamina), witaminę C i kwas foliowy. Witaminy B1 i C ulegają zniszczeniu podczas procesu palenia, natomiast poziom kwasu nikotynowego zwiększa się na skutek rozpadu trigoneliny. Składniki mineralne stanowią około 5% suchej masy. Większość z nich jest rozpuszczalna w wodzie i dlatego znajduje się w filiżance kawy. Te składniki mineralne to wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk i mangan. Stosując typowe zalecenia żywieniowe, zauważyć można, że umiarkowane spożycie kawy przyczynia się do pokrycia dziennej dawki żelaza w 10%, potasu 26%, magnezu w 12% oraz chromu w 6% i miedzi w 8%.
Kawa a nadciśnienie
W piśmiennictwie nie ma zgodności czy stałe codzienne picie kawy może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. W większości prac opartych jednak na mało liczebnych grupach osób zdrowych nie obserwowano istotnego wzrostu ciśnienia tętniczego. Krótkotrwały wpływ kofeiny na wartość ciśnienia nie budzi wątpliwości. Kofeina zawarta w 1 filiżance mocnej kawy podnosi ciśnienie rozkurczowe u osób zdrowych o 3mmHG, u osób z nadciśnieniem tętniczym o 8mmHg. Na presyjny efekt kofeiny wytwarza się tolerancja, która powoduje, że dalsze spożywanie kawy ma minimalny wpływ na zachowanie się ciśnienia tętniczego. (wg Klinika – Przewodnik Lekarza AM – Poznań).